2011. augusztus 26., péntek

Selenium IDE parancsai

A bevezető után ahogy ígértem, a Selenium IDE parancsok áttekintése következik a referencia alapján.

A Selenium IDE által rögzített teszteset Selenium parancsok sorozatából áll, melyek lehetnek akciók, állapot tárolók vagy ellenőrzési feltételek. Amíg az akciók a Selenium IDE által automatikusan rögzítésre kerülnek, addig az állapot tárolókra és az ellenőrzési feltételekre vonatkozó parancsokat a böngészőben egy kívánt elemen, a jobb egérgombos kattintással megjelenő gyorsmenüben van lehetőségünk hozzáadni.

1. Akciók

Az akciók olyan parancsok, melyek az oldal állapotát valamilyen módon megváltoztatják. Minden akcióknak van egy ”AndWait” végződésű változata is melyeket akkor kell használni, amikor az akció végrehajtása egy új oldal betöltését vagy az aktuális frissítését fogja eredményezni.

Művelet Akció Akció, majd várakozás az oldal betöltésére
Kattintás click clickAndWait
Szöveg begépelése type typeAndWait
Elem kiválasztása (pl.:checkbox) select selectAndWait

2. Állapot tárolók

Állapot tárolók használatával lehetőségünk van az oldalon lévő információkat (pl.: szöveg) elmenteni, melyekre később hivatkozhatunk ugyanezen tesztesetnél. Állapot tárolókhoz a store kezdetű parancsokat (pl.: storeText, storeTitle) használhatjuk.

3. Ellenőrzési feltételek

Az ellenőrzési feltételek feladata hogy ellenőrizzék az oldal állapotát, anélkül hogy azt módosítanák. Az ellenőrzési parancsok három csoportba sorolhatók: assert, verify és waitFor kezdetűek.

Assert és a verify használata

Az assert és verify kezdetű parancsok közt az a különbség, hogy hiba esetén az assert használatakor a teljes teszteset futása leáll, míg a verify kezdetű parancsoknál a teszt futása tovább folytatódik, a hiba pedig naplózásra kerül.
Az ellenőrzési parancsokat érdemes logikailag csoportokba szervezni, ahol is először egy assert kezdetű paranccsal ellenőrizzük, hogy a megfelelő oldalon vagyunk-e (pl.:assertTitle) a többi ellenőrzési feltétel pedig verify kezdetű parancs, melyek az oldalon megjelenő mezők helyességét vizsgálják. Tehát ha rossz oldalon vagyunk, akkor felesleges a többi mezőt is ellenőrizni, ha pedig az oldal jó, akkor egy hibás mező esetén a teszt még tovább folytatódhat a hiba kijelzésével.

Ellenőrzési módszerek

Ellenőrizendő feltétel Minta parancsok
Adott szöveg jelen van valahol az oldalon?verifyTextPresent, assertTextPresent
Adott html elem jelen van valahol az oldalon?verifyElementPresent
Adott szöveg, meghatározott helyen jelen van az oldalon?verifyText, verifyNotText, assertText

A pontosabb ellenőrzés érdekében a verifyText parancsot részesítsük előnyben.

Ajaxos oldalak ellenőrzése

Ajaxos alkalmazások tesztelésénél figyelni kell arra, hogy egy ajaxosan előtűnő elem ellenőrzését megelőzően felvegyünk egy olyan parancsot is, mellyel megvárjuk annak megjelenését. A frissülő elemek a teljes oldal újratöltése nélkül kerülnek megjelenítésre, így az akcióknál ismertetett andWait végződésű parancsok nem használhatók. A waitFor kezdetű parancsokat kell használni melyeket az alábbi táblázat foglalja össze.

Működés Minta parancs
Várakozás egy adott szöveg megjelenésére az oldalonwaitForTextPresent
Várakozás egy adott html elem megjelenésére az oldalonwaitForElementPresent
Várakozás egy adott szöveg, adott helyen történő megjelenésérewaitForText

Tehát egy ajaxosan megjelenő elem ellenőrzéséhez először mindig vegyünk fel egy waitFor kezdetű parancsot, ami után felvehetünk további verify kezdetű parancsokat.

A következő bejegyzésemben a Selenium lokátor stratégiáiról fogok blogolni és segítek eldönteni, hogy a JSF alapú alkalmazásokhoz melyiket is válasszuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.