2011. október 2., vasárnap

Karbantartható Selenium tesztek készítése

A Selenium IDE segítségével kiexportálható teszteset tipikusan struktúra nélküli "spagetti kód", melyet nehéz olvasni és bővíteni, továbbá az oldalon végrehajtott módosítások is könnyen elronthatják az összes eddigi tesztjeinket a megváltozott lokátorok miatt.

Tegyük fel, hogy készítettünk 100 Selenium tesztesetet melyek mindegyike egy bejelentkező oldalról indul ki. Ha a bejelentkező oldalon, a felhasználónév megadására szolgáló input mező fölé bekerülne egy új input mező és az XPath position alapú lokátor stratégiát használtuk, akkor a //div/input[0] helyett //div/input[1] –re változik a felhasználó név mezőhöz tartozó relatív XPath kifejezés. Mivel mind a 100 teszteset erről az oldalról indul ki, ezért az összes tesztünket módosítani kellene, ami elég időigényes feladat.

Az előbb vázolt problémából kiindulva, az első gondolat az Extract Method minta alkalmazása lenne, miszerint a tesztosztályon belüli ismétlődő kódrészeket kiszervezhetnénk külön private metódusokba. Ezzel viszont az lenne a gond, hogy a kód duplikációt csak az osztályon belül kezelnénk le, azaz a tesztosztályok közötti kódismétlődés ettől még nem szűnne meg. A megoldás a Page Object minta alkalmazása, amellyel az oldalakhoz tartozó kódrészek, a nekik megfelelő un. page osztályokba kerülnek kiszervezésre.

Ha megvizsgálunk néhány Selenium IDE által rögzített tesztesetet, megállapítható hogy akciók hatására oldalakra navigálunk és az oldalakon ellenőrző feltételeket értékelünk ki. Az alábbi ábrán az akciókat a piros dobozok, míg az oldalakat a kék karikák szemléltetik.


A Page Object minta szerint, az egyes oldalakhoz tartozó műveleteket külön Page osztályokba kell kiszervezni (pl.: bejelentkeztetés -> LoginPage), az ellenőrző feltételek és az oldalak közti navigációs kódok pedig a tesztmetódusokban kapnak helyet, mivel így biztosítható a Page Objectek későbbi újrahasználhatósága. Az alábbi ábrán látható szekvencia diagram jól szemlélteti a Page Object minta Selenium környezetben való használatát.


A fenti ábra alapján, a tesztmetódus meghívja a LoginPage "Page Object" bejelentkeztető metódusát átadva a felhasználó nevet és a jelszót, majd a beléptetés után a következő oldalt jelentő HomePage "Page Object" példánnyal tér vissza, melyen a tesztmetódus meghívja annak openTab() metódusát. Bár az ábrán nincs jelölve, a bejelentkezés után visszakapott HomePage objektumon a tesztmetódus ellenőrzési feltételeket végezhet a kezdőlapon megjelenő felhasználó név helyességére vagy a felhasználó által látható menüelemekre vonatkozólag.

Visszatérve a fejezet elején említett problémára, ha a Page Object tervezési mintát alkalmazzuk, akkor a //div/input[0]-ről, //div/input[1]-re történő megváltozás esetén, nem kell mind a 100 tesztesetünket módosítani, csupán a LoginPage "Page Object" bejelentkeztető metódusánál kell átírni a felhasználónév input mező kikeresésére szolgáló lokátort.

Összefoglalás a Page Object minta használatáról
 • Oldalanként vagy oldalon belüli komponensekre tovább bontva hozzunk létre a Page Object-eket, melyek az akciókat tartalmazzák.
 • A Page Object akció metódusainak visszatérési értéke mindig ahhoz az oldalhoz tartozó Page Object legyen, ahová a navigáció irányítja majd a felhasználót.
 • Mindig a tesztesetek tartalmazzák a visszakapott Page Objectre – vagyis az oldalra - vonatkozó ellenőrzési feltételeket.
 • A Page Object-ek ne tartalmazzanak ellenőrzési feltételeket, kivéve olyan jellegű assertek-et, melyek az egész oldalra vonatkoznak, és mindig teljesülniük kell. (pl.: az adott oldalon megjelenő böngésző címe, aktív menü ellenőrzése az oldalra lépésekor).
 • A tesztesetek ne tartalmazzanak Selenium specifikus kódot, az assertek végrehajtásához szükséges lokátor kódot illesszük be a megfelelő Page Object-be, getter metódusként.
 • Kezeljük kiemelt fontossággal a Page Object-ek névadását, hogy megkönnyítsük azok beazonosítását!

A Page Object minta előnyei és hátrányai
 • Duplikációk kiküszöbölése azáltal, hogy a módosítások esetén csak a Page Objectekhez kell hozzányúlni a teszt metódusokhoz nem.
 • A tesztesetekben nem jelennek meg Selenium specifikus kódrészletek, így a mögöttes Selenium API bármikor lecserélhető. Ez a későbbiekben megkönnyíti majd a Selenium 2 API használatára történő átállást.
 • Újrafelhasználhatóság biztosítása azáltal, hogy a tesztkód és az oldalhoz tartozó kód elválik.
 • Kellő számú Page Object létrehozása után, automatikusan kialakul egy saját API, amellyel azonnal létrehozhatunk a felületi teszteket a Selenium IDE használata nélkül is!
 • A minta hátránya, hogy a fejlesztőtől többletmunkát igényel a Page Object struktúra kialakítása, ami persze a későbbiekben bőven megtérül.

A következő bejegyzésemben a Page Object minta Selenium környezetben való alkalmazását fogom bemutatni egy konkrét példán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.