2012. január 4., szerda

Hasznos Eclipse pluginok Java alapú fejlesztéshez

Már elég régóta használok Eclipse-t a fejlesztéshez és mostanra összegyűlt pár hasznos plugin amiket mindig telepíteni szoktam, így most összeírtam ezeket. Az Eclipse Marketplace (Help/Eclipse Marketplace...) bevezetése óta, szerencsére a szükséges pluginok összevadászása is gyorsan megvan, nem kell sokat keresgélni.
JBoss, Hibernate és JSF alapú projectek fejlesztéséhez elengedhetetlen. Segítséget nyújt a projektek generálásához, kódok kiegészítéséhez, EJB-QL lekérdezések real-time teszteléséhez, JBoss ESB és JBPM-es fejlesztésekhez is.

JRebel plugin
A blogom olvasóinak gondolom nem kell bemutatnom a JRebel-t, nélkülözhetetlen eszköz Enterprise Java fejlesztéshez! A hozzákapcsolódó plugin megkönnyíti a telepítést és a konfigurálást is.

Eclipse Memory Analyzer plugin
Az EMA egy kiváló Java Heap analizáló kiterjesztés, ami segít a memory leak-ek megtalálásában, továbbá hasznos információkat szolgáltat arról, hogy milyen objektumok foglalják a memóriát! A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak SUN-os, hanem IBM Java-s heap dump-ot is analizálhatunk vele.
Log fájlok nézegetésére szolgáló plugin, a console view-hez hasonló működéssel. Erre a pluginra akkor volt szükségem amikor egy Websphere 6.1-es fejlesztésénél áttértünk a RAD folytonos belassulása miatt Eclipse-re és ott is fontos volt a napló állományok kényelmes követése. A plugin bevált, azóta is ezt használjuk!

Java Decompiler plugin (JAD)
Ez a tool lehetőséget ad a Java class fájlok visszafejtésére és analizálására. Hasznos lehet ha elveszett Java forrásainkat akarnánk a class fájlokból visszaállítani vagy ha egy nem open sorce Java library osztályainak tartalmába szeretnék betekintést nyerni! Van egy standalone verziója is JD-GUI néven.

Subclipse plugin
A népszerű Subversion-hoz (SVN) készült Eclipse plugin. Már régóta használom, gond nélkül működik.

FindBugs plugin 
A FindBugs felfedi a kódban a gyakori programozói hibákat, bad practice-eket és javaslatokat ad a kijavításukra. Pl.: objektumok összehasonlítása == operátorral; hashCode() nélküli equals() metódus; stb... Létezik még egy findbugs-contrib kiegészítő is, ami további hiba detektorokkal egészíti ki a keresést. Érdemes mind kettőt telepíteni!
A findbugs-hoz hasonló, potenciális Java hibák keresésére szolgáló plugin, ami segít megtalálni a nem optimális kódokat, lehetséges bugokat és a túlkomplikált kifejezéseket is. Jól paraméterezhető és egyszerűen szűkíthető a detektálandó hiba típusok köre, továbbá lehetőségünk van saját hiba detektáló kiterjesztéseket is beilleszteni! A PMD pluginhoz tartozik még egy paraméterezhető Copy-Paste-Detector (CPD), amivel segíthetünk kiiktatni ezt a rossz programozói szokást! :)

Checkstyle plugin
Szintén egy statikus kód ellenőrző plugin, azonban ezzel a kódolási standardokra fogalmazhatunk meg szabályokat. pl.: maximum 500 soros lehet egy Java osztály, legfeljebb 3 paramétere lehet egy metódusnak; a paraméternevek nem tartalmazhatnak ékezetes betűket; stb... A PMD-hez hasonlóan ez is jól paraméterezhető és egyedi szabályokkal is bővíthető.
Különböző metrikákat tudhatunk meg a kódunkról és az osztályok közötti csatolásról, melyeket grafikusan is megtekinthetünk! pl.: Ciklomatikus komplexitás; kohézió, stabilitás, stb...
A CodePro Analytix szintén egy hasznos tool amit a Google fejleszt. Az előbb említett statikus kód analizálók tulajdonságait ötvözi és kiegészíti kód lefedettség ellenőrzéssel valamint automatikus unit teszt generálással is, bár ez utóbbit azért kezeljük óvatosan! A statikus kód analizálók közül ez tekinthető a legteljesebbnek.


Érdemes még megnézni az Eclipse Marketplace toplistát, mert rátalálhatunk egy-két hasznos kiegészítőre! A jövőben még bővíteni fogom ezt a bejegyzést, így a későbbiekben is látogass majd vissza! .)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.