2014. január 11., szombat

Firefox OS - Legyen web a mobilodon!

HTML, CSS és JavaScript ennyit kell tudnod, ha Firefox OS-ra akarsz fejleszteni! De kezdjük az elejétől. Pár hónapja hazánkban is megjelent az egyik legígéretesebb új mobil platform, a Firefox OS. A Mozilla operációs rendszere teljes egészében a nyílt webes szabványokra épít és a megírt alkalmazásokat akár a többi mobil platformon is futtathatjuk. Plusz van még egy fontos dolog, hogy mostanság elég nagy pezsgés van körülötte!

A Mozilla nagy ötlete, hogy a telefon felhasználói felülete és az alkalmazások is a nyílt webre, azaz a HTML5, CSS3, JavaScript ill. WebAPI-ra támaszkodnak. Mivel ezeket a technológiákat minden webes fejlesztő ismeri, kifejezetten gyorsan fejleszthetők vele platformfüggetlen alkalmazások, a saját tapasztalatom szerint is!


Az architektúrát tekintve legalul a Gonk Linux kernel valamint az ehhez kapcsolódó könyvtárak és meghajtó programok helyezkednek el, amin a Gecko renderelő motor értelmezi és megjeleníti a HTML - CSS - JavaScript kódot. Legfelül pedig a Gaia található, ami a Firefox OS felhasználói felületét adja. Látható, hogy a Firefox OS mobilokon megjelenő minden komponens ezekre az alapvető webes technológiákra épít, legyen az akár vibrálás, telefonhívás, email küldés, névjegymentés vagy éppen fényképezés. Ezeket a funkciókat a W3C standard WebAPI-k segítségével, egyszerűen javascript hívásokkal érhetjük el.

Ha kedvet kaptál hozzá, akkor legyen neked is web a mobilodon!

http://www.mozilla.org/hu/firefox/os/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.