2016. április 5., kedd

Raspberry Pi - Non-stop torrent kliens

Korábban már olvashattad a blogon, hogy havi 200 Ft-os áramköltség mellett, egy folyamatosan működő otthoni web-szervert üzemeltethetsz a RaspberryPi miniszámítógépeden, de ezzel párhuzamosan más is futhat rajta, pl. egy torrent kliens vagy a szabad CPU idő hasznosításához valamilyen tudományos projekt.

Torrentezéshez a Transmission démon szolgáltatást ajánlom, amit a sudo apt-get install transmission-daemon paranccsal telepíthetsz fel. A konfiguráláshoz állítsuk be a következőket az /etc/transmission-daemon/settings.json fájlban.

"download-dir": "/opt/pendrive/torrents/completed",
"incomplete-dir": "/opt/pendrive/torrents/Incomplete",
"incomplete-dir-enabled": true,
"watch-dir": "/opt/pendrive/torrents/Watch",
"watch-dir-enabled": true,

Amikor egy torrent fájlt bemásolsz a watch-dir könyvtárba, a transmission ezt észreveszi, majd a download-dir könyvtárba letölti a fájlt. Azért, hogy más peer-ek is tudjanak hozzád kapcsolódni, meg kell határozni egy portot amin figyelsz a bejövő peer kapcsolatokra. Ezt a settings.json fájlban a peer-port:51413 értékkel tudod megadni, majd a router port-forwarding beállításoknál is engedélyezned kell:transmission-remote-cli parancs kiadásával pedig megtekintheted a torrenteket egy konzolos kliens felületről.

2 megjegyzés:

  1. A konfig fájl kézzel való bütykölése helyett szerintem érdemesebb inkább a transmission-gtk felületét használni erre: a GUI-val beállításokat megejteni (pl. jelszót beállítani), majd a saját kimentett beállítással($HOME/.config/...) felülírni a /etc-ben levő json-t.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.