2011. augusztus 16., kedd

Selenium - Bevezetés a webes felületi teszteléshez

Frissítve: 2011.11.04.  

Gyakori, hogy az elkészült webes felületeket az erre szakosodott tesztelő csapat egy előre meghatározott tesztforgatókönyv alapján manuálisan klikkelgeti végig, ahelyett hogy valamilyen automatizmust használnának!

A projekt kezdeti fázisában - ahol még a felület gyakran változik - a manuális felületi tesztelés lehet a célravezetőbb, a későbbiekben azonban mindenféleképpen érdemes elgondolkozni valamilyen automatizált megoldás bevezetésén. Véleményem szerint a Seleniumos tesztek készítése akkor éri meg a leginkább, amikor a felület már nem nagyon módosul, de a mögöttes logika, szolgáltatások vagy a háttér rendszerek fejlesztése még folyamatban van. Seleniumos felületi tesztek készítésével a tesztek bármikor visszajátszhatók akár Hudsonnal integrálva is, így szükség szerint folyamatosan értesülhetünk a tesztjeink lefutási eredményeiről!

A webes felületek automatizált tesztelése azonban nem tekinthető triviálisnak, gondoljunk csak a böngészőkből adódó eltérésekre, vagy az ajaxos alkalmazások újszerű kihívásaira. A következő néhány bejegyzésemben ezt a témakört fogom a Selenium keretrendszer bemutatásával körbejárni és megmutatom, hogyan is kellene újrafelhasználható és eltérő adatokkal is működő webes felületi teszteket létrehozni!


Selenium bevezető

A Selenium, Black Box jellegű integrációs felületi tesztek készítésére ad lehetőséget, ami annyit jelent, hogy az alkalmazás egészét teszteljük anélkül hogy ismernénk annak belső működését. A tesztesetek felvétele a Selenium IDE Firefox plugin segítségével történik, amely automatikusan rögzíti a böngészőben végrehajtott műveleteket. A Selenium parancsokat tartalmazó szkript többek között java forrásként is exportálható, amit némi refaktorálás és adatforrás bekötés után, eltérő környezetekben is használható tesztekké alakíthatunk!


Selenium fogalmak ismertetése

A Selenium elnevezéseit nem mindenhol használják jól, így kezdjük az alapfogalmak áttekintésével:
  • Selenium: A projekt neve.
  • Selenium 1: A Selenium projekt első verziója.
  • Selenium 2: A Selenium projekt második verziója.
  • Selenium Remote Control (RC): A Selenium 1 által használt API.
  • Selenium WebDriver: A Selenium 2 által használt alapértelmezett API.

A következő néhány Selenium-os bejegyzésemben a Selenium projekt 2-es verzióját fogom ismertetni a Selenium Remote Control API használatával, mégpedig azért mert a cikk írásakor a Selenium IDE még nem volt képes a WebDriver API parancsainak problémamentes exportálására. Szerencsére a fejlesztés jó ütemben halad, így már erre sem kell sokáig várni...


Selenium architektúrák rövid áttekintése

A Selenium RC parancsok visszajátszásához szükséges egy Selenium RC Server indítása, amely proxy-ként továbbítja a végrehajtandó műveleteket a böngészőnek. Selenium WebDriver API használatánál erre már nincs szükség, mivel a parancsok - egy gépes környezetben - közvetlenül a böngészőhöz továbbítódnak.



Selenium 2 újdonságai

A Selenium 2 legfőbb újdonságait a WebDriver projekttel történő egyesülés hozta.

  • Letisztultabb API, amit a WebDriver project biztosít. A Selenium RC parancsok Selenium 2-es környezetben való futtatásához a WebDriverBackedSelenium osztályt használhatjuk fel.
  • Beépített IPhone és az Android emulátor, melyek használatával mobil eszközök böngészőjében is futtathatók a tesztek.
  • Pop-up dialógusok bevonása a tesztesetekbe: basic authentication, fájl feltöltés pop-up dialógus.
  • Cross Domain Testing: Tipikusan a Facebook Connect-et használó alkalmazások tesztelése.
  • Amíg a Selenium 1 JavaScript-et használ a böngészőben történő tevékenységek végrehajtásához, addig a Selenium 2 - a WebDriver API felhasználásával – operációs rendszer szintű eseményekkel dolgozik a visszajátszás során, így standalone környezetben nem szükséges a Selenium Proxy Server indítása.

A Selenium lehetőséget ad arra, hogy eltérő böngészők különböző verzióival is letesztelhessük az alkalmazást. Böngésző nélküli tesztelésre is van mód a HtmlUnitDriver használatával, amely gyors teszt futtatásra ad lehetőséget, azonban a JavaScript motorja nem bizonyult megfelelőnek az összetettebb JavaScript könyvtárak használatakor (pl.: Prototype). A probléma valószínűleg a későbbi verziókban javításra kerül. A Selenium által támogatott platformok részletes listája megtalálható itt.


A Selenium-os teszteléshez szükséges eszközök

  • Szükséges böngésző a Selenium IDE kiegészítő használatához.
  • Firefox 3.6 vagy Firefox 4 is telepíthető, azonban későbbi Firefox verziókhoz a cikk írásakor még nem volt stabil verziója az összes felhasznált kiegészítőnek.
  • Firefox plugin, ami lehetővé teszi a böngészőben végrehajtott műveletek (kattintás, gépelés) felvételét, visszajátszását és exportálását. Érdemes a legfrissebb verziót telepíteni!
  • Selenium IDE kiegészítő, amely a rögzített Selenium tesztekhez ad javítási lehetőségeket ill. tippeket.
  • Selenium IDE kiegészítő, amely lehetővé teszi a rögzítet Selenium szkriptek WebDriver alapú exportálását.
  • Selenium IDE kiegészítő, amely a kiválasztott Selenium parancshoz tartozó html elemre, eltérő színezéssel rámutat a böngészőben.
  • Selenium 2 kliens oldali java könyvtár. A dokumentum írásakor a Selenium 2 rc3 (selenium-java-2.0rc3.zip) verziója már probléma nélkül használható volt.


Selenium IDE

A Selenium IDE kiegészítőt, telepítés után a Firefox/Tools/Selenium IDE menü kiválasztásával jeleníthetjük meg. A tesztek rögzítésének indítása ill. leállítása a jobb-fenti piros gombra kattintással történik. Indítás után a böngészőben végrehajtott műveletek (pl.: klikkelés, gépelés) azonnal megjelennek jobb oldali panel table tab-ja alatt. A rögzítés után a teszteset visszajátszható a ’play current test case’ gombra kattintva, melynek a naplója a Log tab-on tekinthető meg. A visszajátszás után a sikeresen végrehajtott parancsok zöld színnel, a végre nem hajtott parancsok pedig piros színnel jelennek meg. A Reference tab-ra klikkelve a táblázatban kiválasztott parancs használatáról és argumentumairól olvashatunk információkat, az Expert tabon pedig tippek és javítási ötletek jelennek meg, amelyeket azonnal elvégezhetünk az inspect, majd fix gombra kattintással.


Ha a toolbar-on bekapcsoljuk a ’HighLight Elements’ opciót, akkor a teszteset visszajátszása során az aktuálisan végrehajtott parancshoz tartozó html elem sárga háttérrel kivillan az oldalon. Hasonlóan, ha a táblázatban kiválasztunk egy sort és ráklikkelünk a target mező melletti Find gombra, akkor a böngészőben a lokátorhoz tartozó mező háttérszíne megváltozik. Ha fordított működésre lenne szükségünk, akkor használjuk az XPathFinder Firefox plugin-t, amivel a böngészőben megjelenő html elemekhez kaphatjuk meg a hozzájuk tartozó XPath kifejezést. Az elkészített tesztesetet a File/Export Test Case As… menüpont alatt többféle formátumban is exportálhatjuk.


Zárszó

A mostani bejegyzésemet leginkább egy bevezető jellegű kedvcsinálónak szántam, remélem elérte a célját! A folytatásban a Selenium parancsok használatáról fogok írni, de addig is egy kis olvasnivaló:


8 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Elkezdtem használni én is a Seleniumot és az alábbi problémát nem tudom orvosolni:
    adott egy oldal, ahol ha rákattintasz egy linkre, az egy pdf-et nyitna meg. Erre megjelenik egy ablak, hogy megnyitás vagy mentés.
    Hogyan érhetem el azt, hogy ezt leellenőrizze, hogy ez az ablak megjelent-e?
    Illetve ugyanígy a nyomtatásnál. Oldalon link, hogy nyomtatás és ott is kijön a nyomtatás ablak.

    VálaszTörlés
  2. Selenium 1-el ezt nem tudod leellenőrizni. Selenium 2-vel megoldható de csak programozottan, mivel a Selenium IDE jelenlegi verziója még nem képes ilyen jellegű ellenőrzési feltételeket rögzíteni!

    VálaszTörlés
  3. Egész jól össze szedted a Selenium webes tesztelő progiról szóló cikkedet.

    Nekem egy olyan kérdésem lenne feléd, hogy tudsz ajánlani számomra egy

    olyan automatikus tesztelő programot, ami képes egy cég által telepített NEM webes programot

    letesztelni? (Seapine QA Wizard-al próbáltam annó, de elvérzett nálam miután capture után újra futtattam

    volna az elmentett műveleteimet).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!

      Felületi teszteléssel eddig csak webes környezetben foglalkoztam, de talán itt érdemes lenne szétnézned: Test_automation

      Törlés
    2. QAlibert ajánlom vékony és vastag klienses alkalmazások felület teszteléséhez egyaránt.
      Hátrány az elején jó pár alap funkciót fölül kell definiálni, ezért bizonyos fokú programozási tudás elengedhetetlen. Viszont hatékony és széles körben használható

      Törlés
  4. Szerbusz!

    Tudsz esetleg megoldást arra,hogy ha egy gombra kattintva egy felugró ablaknak kéne megjelennie, de a gombot nem nyomja meg valamiért. tehát maga a click funkció vagy clickandwait funkció, click része nem müködik. Előtte ellenőrzöm,hogy az adott gomb megjelent e már, illetve, megvárom míg betölt (ajax) Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdv
    Gábor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha a visszajátszást lassabbra veszed akkor működik? Milyen webes keretrendszert használsz?

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.