2011. december 1., csütörtök

Becsüld meg a szoftverben maradt hibák számát!

A szoftverekben mindig is lesz hiba amíg azokat emberek írják, ezért a szoftver készítése során - nem csak az átadás előtt - nagy figyelmet kell fordítani a folyamatos tesztelésre. Függetlenül attól, hogy a tesztelést maguk a fejlesztők vagy egy tesztelésre dedikált csapat végzi, nem garantálható hogy az összes hiba felderítésre is kerül. Sajnos a gyakorlatban nem lehet mindent 100%-osan letesztelni leginkább idő és pénzhiány miatt, így fel kell arra készülnünk, hogy az ügyfélnek átadott szoftverben maradnak majd hibák. Ezek a hibák lehetnek alacsony súlyú szöveges elírások vagy akár kritikus szintű funkcionális hibák.


Hasznos lenne, hogyha valahogyan következtetni tudnánk a szoftverben maradt hibák számára és ezek súlyosságára. Fontos kérdés lehet az is, hogy meddig folytassuk az alkalmazás tesztelését, azaz mikor jelenthetjük ki nyugodt szívvel, hogy a szoftver nagy valószínűséggel nem tartalmaz már kritikus hibákat.

Az előbbi kérdésekre a válaszom, hogy tegyünk szándékosan a szoftverbe különböző súlyosságú, könnyen és nehezen előidézhető bugokat, majd nézzük meg hogy a tesztelőink ebből hányat találnak meg. Elsőre lehet kicsit furcsának tűnik ez a megközelítés, azonban a szándékosan rögzített felderítetlen hibák száma arányos lesz a rendszerben maradt valódi hibák számával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.