2014. május 6., kedd

Raspberry Pi - Nekem kell ez a kütyü!

Legutóbb akkor volt ilyen hűha érzésem amikor a dynaTrace-szel találkoztam, ez a kis cucc tényleg beindította a fantáziámat, csak repkednek az ötleteim hogy mire lehetne még használni. Hogy mi ez? Hát a Raspberry Pi! :)

Raspberry Pi egy nagyon olcsó, bankkártya méretű miniszámítógép (áramköri lapka), amiből egy A és egy B model is létezik 25$ ill. 35$-os áron. Ezek specifikációja itt megtalálható. Persze nem kell meglepődni ennyiért nem egy erőgépet fogunk kapni, de amire kitalálták arra pont jó lesz! USB-n keresztül csatlakoztathatunk hozzá egeret és billentyűzetet, az analóg vagy a HDMI kimenetre pedig TV-t vagy monitort is ráköthetünk, habár a későbbiekben úgyis távolról fogjuk használni. Szükségünk lesz még egy min. 700mA Micro USB tápra, egy ethernet kábelre vagy wifi adapterre és egy sd kártyára amire az operációs rendszer kerül.


A Raspberry Pi legnagyobb előnye talán a testreszabhatóság, amit mi sem bizonyít jobban mint hogy milyen sok mindenre felhasználható.

Linux szerver otthonra

Hasznos ha van egy saját otthoni FTP/WEB/SCM/... szervered vagy egy torrent kliens géped ami egész nap folyamatosan fut és ssh-n keresztül bármikor beléphetsz rá! Mivel a Raspberry Pi kis méretű, teljesen hangtalan (nincsenek benne mozgó alkatrészek) és a fogyasztása is minimális (~4W) az otthoni és tanuló projektek szerver funkcionalitását jól eltudja látni.

Elektronikai hackelés

A Raspberry Pi rendelkezik egy GPIO porttal amire output (led, LCD kijelző, motor) vagy input (mozgás, távolság, hőmérséklet érzékelő szenzor) eszközöket is ráköthetünk és ezeket Python vagy akár Java nyelven is programozhatjuk. Ehhez még hozzájön a Raspberry Pi kamera portja amire akár egy full HD-s éjjellátó kamerát is illeszthetünk. 

Média Center

A HDMI kimenet használatával a TV-n vagy a monitoron zenéket és 1920x1080 Full HD videókat is lejátszhatunk amit az XBMC nyílt forráskódú szoftver segítségével a OpenELEC, Xbian, Raspbmc disztribúciókon keresztül érhetünk el. A beüzemeléshez itt van egy jó leírás.

További alkalmazási lehetőségek:

A Raspberry Pi megismeréséhez és a használatához nagyon sok tutorial fellelhető a neten, a számomra leghasznosabbakat pedig itt gyűjtöttem össze:


Végezetül pedig ha kedvet kaptatok egy kis "hackeléshez" a hazai kereskedők közül a malnapc.hu és az rpibolt.hu weboldalán vagy pedig az ebay-en érdemes szétnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.