2014. május 20., kedd

Raspberry Pi - Raspbian kezdő lépések

Miután megnéztük, hogy milyen lehetőségek rejlenek a Raspberry Pi-ben folytassuk a beüzemeléssel. A Debian alapú Raspbian használatához, először töltsük le az image fájlt, majd írjuk ki egy minimum 4GB-os SD kártyára. Windows alatt használjuk a Win32DiskImager programot, Linux alatt pedig a sudo dd bs=1M if=2014-01-07-wheezy-raspbian.img of=/dev/sdb parancsot. A későbbiekben ugyanilyen módon, backup mentést is érdemes készíteni az SD kártyáról. Ha wifi-n keresztül fogjuk használni a RPI-t vagy éppen nincs kéznél Ethernet kábel, akkor még a legelső indítás előtt érdemes a wifi beállításokat elvégezni a kiírt SD kártyán az /etc/network/interfaces fájlban:

auto lo
iface lo inet loopback
iface eth0 inet dhcp

allow-hotplug wlan0
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wpa-ssid "MY_SSID"
wpa-psk "MY_PASSWORD"

Ha ez megvan akkor tegyük be az RPI-be az SD kártyát és a nano wifi adaptert, majd csatlakoztassuk a micro USB tápot. Nézzük meg, hogy a DHCP-n keresztül milyen IP címet kaptunk, majd egy ssh klienssel csatlakozhatunk az alapértelmezett pi felhasználónévvel és a raspberry jelszóval. 

Adjuk ki a sudo raspi-config parancsot és válasszuk ki az Expand Filesystem opciót a teljes SD kártya használatához, változtassuk meg a pi felhasználó jelszavát (Change User Password) és a használat szerint konfiguráljuk be (nálam 16MB), hogy mennyi memóriát adunk a GPU-nak (Memory Split). Itt még más hasznos beállításokat is találhatunk, érdemes körülnézni! A változtatások életbelépéshez a sudo reboot paranccsal indíthatjuk újra a Raspbian-t. Az újraindulás után frissítsük a firmware-t a sudo apt-get install rpi-update, a csomag index fájlokat - azaz a lokális szoftver repositoryt - a sudo apt-get update paranccsal és a telepített csomagokat a sudo apt-get upgrade kiadásával. 

A nano WIFI adapterem mellett, maradt még egy szabad USB port, ezért oda egy pendrive-ot tettem be. Ahhoz hogy a Raspbian kezelni tudja az NTFS-t feltelepítettem a linuxos ntfs driver-t a sudo apt-get install ntfs-3g paranccsal, majd a sudo fdisk -l kiadásával megkerestem hova került beillesztésre a pendrive-om (/dev/sda1) ezután tartósan felcsatoltam a /media könyvtár alá, úgy hogy az /etc/fstab fájlban felvettem ezt a sort: /dev/sda1 /media ntfs-3g defaults,rw,gid=100,umask=002 0 0

Végül pedig létrehoztam egy új felhasználót az users csoportba, sudo useradd -m -G users -s /bin/bash myuser és beállítottam neki a jelszavát: sudo passwd myuser.

2 megjegyzés:

  1. Szia. Ha nincs az rpi-ben sd kártya és usb-s billentyű sem csatlakoztatva, csak a táp és hdmi-vel egy tv akkor mit kellene látnom a kijelzőn? Használtam vettem egy rpi-t és nem tudom eldönteni hogy működik-e. Köszi a választ előre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az SD kártyán van az operációs rendszer, tehát ha az nincs akkor nem túl sokat. Javaslom, hogy az itt leírtak alapján próbáld ki pl. egy raspbian-nal.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.