2015. január 11., vasárnap

Primo - Logo programozás óvodásoknak

Primo egy olyan 3-7 éves korosztály számára készített játék, ami a Logo ötletét egyszerűsíti le a programozás alapjainak megtanításához. Aki esetleg a Logo-t nem ismerné, van egy teknősünk a képernyő közepén, aki a bepötyögött utasítások alapján (előre, fordul, tollat lerak, stb.) képes a képernyőre rajzolni akár bonyolult alakzatokat is.


A Primo szett tartalmaz egy kocka alakú robot járművet (Cubetto), utasítás blokkokat mint kis színes fa elemeket (előre, balra, jobbra, függvény hívás) és egy táblát amire az utasítás blokkok felhelyezhetők. A játék lényege, hogy Cubetto-t elvezessük a céljához, ami lehet a fa házikó vagy bármi más a szobában, úgy hogy kikerüljük az esetleges akadályokat. Cubetto pontosan úgy fog haladni, ahogy mi felprogramoztuk az utasítás blokkokkal a táblán, azaz a megadott utasításokat egymás után végrehajtja. A haladó játékosok akár függvényhívást is használhatnak, aminek az utasításait az alsó zöld keretes funkció sorban adhatunk meg, majd a zöld fakarikákkal akár többször is meghívhatunk.

Érdemes tudni, hogy a Primo kizárólag open source elemekből építkezik, így annak lelkét is Arduino lapkák adják. Ezen az oldalon elérhető a dokumentáció, tervrajzok és az Arduino programkódok is amivel akár mi magunk is megépíthetjük a Primo-t. Remek!

Ami tetszett:
  • Remek megvalósítás, ahogy a Logo programozást átültették ebbe a formába
  • Egyszerű, így a legkisebb gyerekek számára is gyorsan megtanulható a kezelése
  • Nem kell hozzá bekapcsolni sem a számítógépet, sem a mobiltelefont
  • Teljesen open source, így a tervrajzok és a kódok alapján bárki megépítheti
Ami nem tetszett:
  • Az alapkészlet ára 282$ átszámolva kb. 75.000 Ft
  • Habár személyesen még nem tapogattam meg, de a kisautó (Cubetto) nem hiszem hogy egy 3-4 éves gyerek kezében túl sokáig épségben maradna
  • Az egyszerűsége miatt szerintem hamar megunható, habár valódi tapasztalataim nincsenek vele
  • Nem bővíthető, például újabb szenzorokkal vagy utasítás blokkokkal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.